Corruptie en geweld
Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit is een steeds groter probleem in Nederland en veel andere landen. Criminele organisaties dringen zelfs wijken en buurten binnen. Daarbij maken ze misbruik van - kwetsbare - personen, bedrijven en diensten. Vaak gebruiken ze daarbij geweld, of ze intimideren mensen of laten ze iets doen in ruil voor geld of iets anders (corruptie). Ook proberen ze zo toegang te krijgen tot belangrijke informatie.
Er zijn verschillende vormen van corruptie; omkoping is er daar een van. De omkoper kan een persoon of een bedrijf zijn. De omgekochte kan een ambtenaar zijn: dit wordt ambtelijke corruptie genoemd. Het kan ook gaan om een werknemer of leidinggevende binnen een bedrijf . Dat wordt dan niet-ambtelijke corruptie genoemd. NSOC werkt momenteel aan een aanpak van het fenomeen niet-ambtelijke corruptie. Hierbij ligt in eerste instantie de focus op logistieke dienstverleners en de smokkel van cocaïne via zeehavens.
Fenomeenonderzoek
Om aanknopingspunten te vinden om niet-ambtelijke corruptie te bestrijden, heeft NSOC een fenomeenonderzoek uitgevoerd naar de mogelijke rol van actoren in de logistieke dienstverlening bij niet-ambtelijke corruptie gekoppeld aan cocaïnesmokkel. Het onderzoek richt zich op zeegebonden handelsstromen. Als startpunt voor de fenomeenaanpak is een analyse uitgevoerd op het Noordzeekanaalgebied. Met deze inzichten gaat NSOC samen met partners verder met de aanpak van het fenomeen niet-ambtelijke corruptie in het Noordzeekanaalgebied.