Kennisdocument Verschijningsvormen van malafide goudhandel

NSOC werkt aan een multidisciplinaire fenomeenaanpak gericht op Trade Based Money Laundering (TBML) in de goudhandel. Het doel van deze fenomeenaanpak is het vergroten van inzicht in het criminele proces en de onderliggende gelegenheidsstructuren om hiermee aangrijpingspunten te vinden om de malafide goudhandel te verstoren.

Onderzoek door NSOC heeft bevestigd dat alle fasen van de reguliere goudketen kwetsbaar zijn voor malafide activiteiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in alle fasen van deze goudketen malafide activiteiten voorkomen die door actoren in Nederland of Nederlandse actoren in het buitenland worden uitgevoerd. De aard en omvang van de activiteiten is divers en het internationale karakter maakt de Nederlandse betrokkenheid bij malafide goudhandel gecompliceerd. Dit complexe en internationale speelveld is gestructureerd en vereenvoudigd weer te geven aan de hand van vijf verschijningsvormen. Deze verschijningsvormen zijn onderkend in de beschikbare casuïstiek van malafide goudhandel in Nederland en door Nederlandse actoren in het buitenland.