NSOC Nieuwsbrief Header
Beeld: ©NSOC

NSOC Nieuwsbrief #2 | oktober 2022

In deze NSOC Nieuwsbrief een interview met directeur Joost van Slobbe. Daarnaast komen de eerste twee teammanagers aan het woord: Tom Zuidam (Operationele Strategie en Planning) en Jelmer Visser (HUB). Verder een artikel over de partnerconferentie over de door- en uitvoer van verdovende middelen naar het Verenigd Koninkrijk, die het NSOC-lab Exit organiseerde op 29 september 2022. Tot slot een oproep van het intelligence team dat collega’s zoekt. We zoeken experts op het gebied van het verzamelen en verwerken van data.

INTERVIEW MET DIRECTEUR NSOC JOOST VAN SLOBBE

Met de benoeming van Joost van Slobbe haalt NSOC een directeur binnen die zijn sporen heeft verdiend in de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. Hij heeft ruime ervaring met interventies zowel op het gebied van opsporing als toezicht. ‘Ik wil een verbindende schakel zijn tussen toezicht en opsporing, regionaal en landelijk en tussen de publieke en private organisaties'.

Hoe kijk je terug op je eerste weken bij NSOC?

Ik ben hartelijk ontvangen en had het geluk dat ik een week voordat ik startte, bij de teambuildingdag aanwezig mocht zijn. In een ontspannen sfeer heb ik daar veel mensen leren kennen tijdens het bouwen van een reddingsvlot en de barbecue. De nieuwe collega’s die ik de eerste weken op kantoor heb gesproken, zijn enthousiast en enorm gedreven. Ik ben onder de indruk van wat ik nu al heb gezien aan kennis en kwaliteiten bij de mensen van NSOC.

Waarom heb je voor NSOC gekozen?

Ik geloof in de werkwijze van NSOC. Naast de traditionele aanpak in de opsporing, vervolging en een intensieve controle, is multidisciplinaire samenwerking én een intelligence gestuurde, effectgerichte aanpak cruciaal om de ondermijning echt aan te pakken. Deze ondermijnende criminaliteit heb ik in de loop der jaren op een zorgwekkende manier zien groeien. De impact op onze rechtstaat is alarmerend. Het is hard nodig om paal en perk hieraan te stellen en wij hebben de middelen in
handen om daar een rol in te spelen.

Is de ondermijnende criminaliteit een rode draad door je werkende leven?

Lang geleden, toen ik nog agent was, zag ik al dat criminelen met dure auto’s in het Arnhemse Spijkerkwartier het voor het zeggen hadden in de horeca en prostitutie. Toen ik later overstapte naar het Landelijk Rechercheteam, heb ik zowel nationale als internationale onderzoeken naar criminele netwerken aangestuurd. In die tijd hadden we al moeite met het detecteren en ontnemen van het criminele vermogen. Ook werkte ik een paar jaar in Zuid-Amerika, waar ik heb gezien hoe de overheid in een land als Colombia de grip was verloren als gevolg van de uitdijende macht van drugscriminelen. Voordat ik de overstap maakte naar NSOC was ik hoofd Opsporing bij de Arbeidsinspectie. Daar merkte ik dat de ondermijnende criminele netwerken ook op de thema’s arbeidsuitbuiting en werkgerelateerde fraudes steeds meer grip krijgen op de maatschappij.

Waar kijk je het meest naar uit om mee aan de slag te gaan bij NSOC?

Ik vind het inspirerend dat de collega’s met wie ik samenwerk, intrinsiek gedreven zijn en bereid zijn om er hard tegenaan te gaan om effect te bereiken. Dat geldt voor de mensen binnen NSOC, maar ook de collega’s bij de moederorganisaties. Mensen die kennis van zaken hebben, creatief zijn, niet altijd voor het routinematige gaan en nieuwe methoden uitproberen. We opereren datagedreven en intelligence gestuurd, dat hoort naast het multidisciplinaire samenwerken tot onze kerntaken.

Hoe kijk je naar de aangescherpte focus van NSOC?

We richten ons op specifieke thema’s, zoals onder andere Traded Based Money Laundering, waar de partnerorganisaties in hebben meegedacht en akkoord op hebben gegeven. Dat is onze realiteit voor de komende achttien maanden. Gelukkig is er in de afgelopen 2 jaar een mooie basis neergezet die we kunnen benutten bij de aangescherpte focus. De methodieken die we hanteren voor de operationele interventies liggen vast en wat in de NSOC-labs is bedacht gaan we nu in de praktijk uitvoeren. Ook de ontwikkeling van het datacentrum en het toepassen van het intelligenceconcept zullen veel aandacht vragen. Het is belangrijk dat NSOC samen met de partners zichtbare resultaten gaat boeken en daadwerkelijk criminele processen gaat verstoren. Het verdienmodel moet onaantrekkelijker worden en de criminele logistieke keten moet worden verstoord.

Wat kun je persoonlijk toevoegen?

Ik ben een verbinder, krijg ik terug van de mensen om me heen. Ik ben toegankelijk, maak makkelijk contact en ben geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt. Belangrijk is dat mensen zich op hun gemak voelen en plezier hebben in hun werk. Dat is de basis om resultaat te boeken. Er moet ruimte zijn voor andersdenkenden. De collega’s waar ik in het verleden bij het aansturen spreekwoordelijk hoofdpijn van kreeg, bleken vaak de sleutel naar succes. NSOC bestaat uit verschillende bloedgroepen en dat vind ik een pré. Het is aan mij om deze culturen, werkwijzen, normen en waarden tot een geheel te smeden. Pluriformiteit is een belangrijk ingrediënt voor succes.

Die verbindende eigenschap heb je ooknodig in dit complexe speelveld?

Dat zal een groot deel van mijn taak zijn; zorgen dat de moeder- en partnerorganisaties tevreden zijn over hoe wij opereren, dat de doelstellingen door hen worden gedragen en dat we samen resultaat boeken en dat ook uitdragen. We zijn niet een entiteit op zichzelf, we zijn een samenstel van medewerkers uit verschillende organisaties en zo wil ik dat overbrengen op onze partners.

Waar staat NSOC aan het eind van het jaar?

Aan het eind van het jaar hebben we de omslag gemaakt van programmagestuurd team naar een lijnorganisatie. We gaan voor een platte organisatie, met korte lijnen. Ook staan er de komende 3 maanden interessante operationele acties op stapel. Ik kijk ernaar uit met NSOC de volgende stap te maken en te laten zien dat onze methodiek en werkwijze een belangrijke aanvulling is om de ondermijnende criminaliteit beheersbaar te maken

Werkervaring

2015 - 2022 | Hoofd Opsporing Nederlandse Arbeidsinspectie, Den Haag
Leiding geven aan een afdeling met ongeveer 200 medewerkers. Een actieve rol vervuld in het verandertraject en de reorganisatie van de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

2013 - 2015 | Nationale Politie, Landelijke Recherche, Woerden

Als MT-lid van de dienst verantwoordelijk voor het opstellen en laten uitvoeren van de tactische programma’s en interventies.

2009 - 2012 | Chef Informatie Nationale Politie

2008 - 2009 | Projectleider Bedrijfsvoering

2004 - 2007 | Unithoofd, Nationale Recherche,
Driebergen/Zwolle

2003 - 2004 | Plv. kernteamchef Politie IJsselland Zwolle

2000 - 2003 | Hoofd Liaisonpost Colombia

1995 - 1999 | Hoofd Kerngroep Informatie


1992 - 1995 | Juridisch medewerker Politie Gelderland
Midden, Arnhem

1985 – 1995 | Agent Gemeentepolitie, Arnhem

Van MIT naar NSOC

Joost van Slobbe is de eerste directeur van NSOC dat tot nu toe werd geleid door een programmateam. Dat programmateam kreeg de leiding over het MIT tijdens de zogenoemde bouwfase. In mei van dit jaar besloot de minister van Justitie en Veiligheid dat de organisatie een scherpere focus moest krijgen op criminele geldstromen en logistieke en financiële dienstverleners en bovendien door zou gaan onder de nieuwe naam NSOC. In de komende achttien maanden werkt NSOC aan zichtbare resultaten op het terrein van informatiedeling en het opzetten van nieuwe interventiemogelijkheden om criminele netwerken en hun verdienmodellen aan te pakken.

Joost van Slobbe
Beeld: ©NSOC / NSOC

OP ZOEK NAAR VERBINDING TIJDENS PARTNERCONFERENTIE EXIT

Het NSOC-lab Exit organiseerde op 29 september een partnerconferentie over de door- en uitvoer van verdovende middelen naar het Verenigd Koninkrijk. Het afgelopen jaar onderzocht, leerde en controleerde dit lab wat er achter deze illegale markt schuilgaat.

Publieke en private partners, maar ook vertegenwoordigers van de Engelse National Crime Agency, waren van de partij op de partnerconferentie die gehouden werd op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Dagvoorzitter van deze bijeenkomst was hoogleraar Pieter Tops, die veel onderzoek doet naar ondermijning en criminele netwerken. Hij bevestigde in zijn openingswoord dat een groot deel van de in Nederland geproduceerde drugs bestemd is voor de export naar met name het Verenigd Koninkrijk. Het verdiende geld komt in de zakken van Nederlandse criminelen en daar heeft onze vervoerssector en wij allen veel last van.

Duidelijk is dat we dit niet solo kunnen oplossen, vult Monique Commelin aan, Directeur Politieel Beleid Justitie en Veiligheid. Je hebt elkaar nodig, waarbij overheden met marktpartijen en de wetenschap samenwerken om deze impactvolle vraagstukken het hoofd te bieden. Fijn dat de collega’s van Transport en Logistiek Nederland, de ferrybedrijven en vervoerders er vandaag bij zijn, een stevige basis voor verdere samenwerking.

NSOC-LABS

De NSOC-labs spelen een belangrijke rol om een actieve bijdrage te leveren in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. We willen een nieuwe aanpak van ondermijnende criminaliteit ontwikkelen. Dat doen we in samenwerking met onze moederorganisaties en partners. We ontwikkelen onze aanpak vooral door te gaan doen, lichtte Chaira Ament, lid Programmateam van NSOC, toe over de functie van de NSOC-labs. Kleine, multidisciplinair teams gaan zich met specifieke thema’s bezighouden, in nauwesamenwerking met onze partners. NSOC-lab Exit is een van de zes labs en richt zich op de door- en uitvoer van illegale goederen, met name van verdovende middelen, naar het Verenigd Koninkrijk. In juni van dit jaar organiseerde dit lab in de haven van Hoek van Holland bovendien een controle voor de uitvoer van drugs op de ferry van Stena Line naar Killingholme, Engeland. We hielden een actie met een honderd procent controle met scanners, fysiek en met honden zonder het logistieke proces te verstoren, vertelt een van de leden van NSOC-lab Exit.

VERENIGD KONINKRIJK

Het Verenigd Koninkrijk blijkt een belangrijke markt voor de uitvoer van drugs die uit Nederland komen. Criminelen exporteren de drugs via ferry’s vanuit Nederland, België en Frankrijk en ook de Kanaaltunnel is een belangrijke drugsroute. Het zit in dekladingen, verborgen ruimtes, in opleggers of bij chauffeurs in de cabine. In de hele vervoersketen hoeft er maar een persoon te zijn die ervoor kan zorgen dat de drugs in de lading komt, terwijl de rest van de keten daar niks van weet, aldus de medewerker.

Meestal gaat het om kleinere hoeveelheden drugs, vaak tientallen kilo’s per transport. Risico’s worden zo gespreid. Uit gehackte cryptodata blijkt dat de opbrengst 10.000 euro per kilo drugs is en ook voor het transport betalen criminelen rond de 10.000 euro. Het verdiende geld investeren ze vaak in onroerend goed.

CHAUFFEURS GERONSELD

Het is herkenbaar voor Paul Poppink, die namens Transport en Logistiek Nederland aanwezig is op de bijeenkomst. Hij merkt dat hun leden de ondermijning als een steeds groter probleem ervaren. Chauffeurs van onze leden worden soms tot in de snackbar lastiggevallen door ronselaars om drugs te vervoeren. Als er uithalers in het havengebied worden gesignaleerd, wordt de hele containerterminal stilgelegd. Dat leidt tot vertragingen en kost veel geld.

Poppink constateert ook dat er steeds meer initiatieven zijn in de havens, waarbij publieke en private partijen samenwerken in de strijd tegen ondermijning. We doen samen kennis en ervaring op. Dat is nodig, want wij opereren in een complexe logistieke wereld, met veel partijen, nationaliteiten en geldstromen. Door beter te kijken waar de opleggers vandaan komen, waar ze naartoe gaan, uit welke handelingen het vervoersproces bestaat wie daarbij zijn betrokken, kunnen we de hele keten beter in beeld brengen en criminele activiteiten opsporen en voorkomen .

OPLOSSINGEN

Na het plenaire deel worden de publieke en private partners in groepjes verdeeld om samen te zoeken naar kwetsbaarheden, oplossingen en maatregelen in de vervoersketen bij de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Enkele groepjes pleiten voor een centraal meldpunt waar chauffeurs of expediteurs terecht kunnen voor het melden van illegale activiteiten, maar ook betere kennisdeling tussen de partijen, screening van personeel en alleen al bewustwording van het probleem van ondermijning door alle partijen worden als oplossingen gezien.

Richard Haverhoek, Port Health Safety Security Environment Officer bij Stena Line, is een van de deelnemers op deze partnerconferentie. Het is interessant om mensen uit verschillende disciplines te spreken over dit onderwerp, maar dat doen we nog te weinig. Zo’n bijeenkomst als deze is heel nuttig, waarbij we ervaringen delen en bespreken hoe we met elkaar kunnen samenwerken. Door meer de verbinding te zoeken, weet je beter wat er gebeurt in de Nederlandse vervoersketen.

VERVOLG

Dat is ook het doel van NSOC-lab Exit. Bij de afsluiting oppert dagvoorzitter Pieter Tops dat deze bijeenkomst dan ook zeker een vervolg moet krijgen en dat de aanwezigen met verschillende achtergronden de ideeën verder concretiseren. Het is waardevol om de plannen die vandaag zijn bedacht, samen verder uit te werken.

Export route ferry NL naar VK
Beeld: ©NSOC

SAMENWERKING IS DE BASIS VAN ONS BESTAANSRECHT

De vijf afdelingen Operationele Strategie en Planning (OSP), HUB, Multidisciplinair Data Centrum, Intelligence en Interventies vormen de kern van NSOC. We laten de eerste twee teammanagers van NSOC aan het woord: Tom Zuidam (OSP) en Jelmer Visser (HUB) vertellen over hun achtergrond, rol en plannen.

OVER JELMER

Jelmer is afkomstig van de Landelijke Eenheid, was chef van de bereden politie en deed in vorige functies internationale ervaring op bij onder andere Interpol in Lyon. Jelmer: Een uitdagende organisatie bestaande uit 196 samenwerkende landen met een complexe structuur, zowel op cultureel als politiek vlak. Daar heb ik geleerd dat je criminele netwerken kunt aanpakken door nauw te samenwerken.  Voordat hij bij NSOC solliciteerde, zette hij als projectleider bij het MIT het programma Leiderschap en Cultuur op.

Jelmer Visser heeft aan den lijve meegemaakt wat de gevolgen kunnen zijn van ondermijnende criminaliteit. “Derk Wiersum was een vriend van iemand die ik ken. Van dichtbij heb ik ervaren welke impact dat heeft gehad op vrienden, familie en gezin”, zegt Jelmer. Hij is dan ook gemotiveerd om zich bij NSOC in te zetten in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit.

VERBINDING

Als teammanager HUB is Jelmer binnen NSOC verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en de staf, een afdeling die straks twintig medewerkers telt. Daaronder vallen Juridisch & Beleid, Management- & Project ondersteuning, Communicatie, HR & Cultuur, Effectmeting & Financiën en Facilitair & Inkoop. Jelmer: Mijn afdeling zoekt de verbinding tussen de operatie en directie en geeft dit vorm. Als er een vraag vanuit de operatie komt, kijken wij wat er nodig is aan ondersteuning. Denk aan een team dat een beveiligde ruimte nodig heeft om te overleggen. Of er komt een verzoek voor een nieuwe softwareapplicatie, er zijn operationele middelen nodig of gezamenlijke afspraken voor dienstreizen. Wij zoeken antwoorden en oplossingen voor deze vragen die ons dagelijks werk aangaan.

BALANS

HUB werkt daarbij nauw samen met het Politiedienstencentrum (PDC), de bedrijfsvoeringorganisatie van de politie. We hebben met het PDC afspraken gemaakt over welke diensten zij ons leveren op het gebied van bijvoorbeeld HR en Financiën. Als teammanager zoekt Jelmer de balans tussen het goed bedienen van de operatie en een optimale besluitvorming van de directie. Elke week is er tactisch overleg met de andere afdelingen. Er kan een acute operationele behoefte ontstaan. Wij regelen dat zo goed en snel mogelijk voor de mensen in de operatie, maar zorgen er wel voor dat het via de juiste afspraken en procedures loopt die zijn gemaakt. Voor ons betekent de aangescherpte focus dat we niet afwachten op basis van “u vraagt, wij draaien”. We willen ideeën aandragen waar de operatie nog niet aan heeft gedacht.

De afdeling bestaat nu uit twintig gemotiveerde professionals, gedreven om van NSOC een succes te maken. Er is nog werk aan de winkel. Naast de instroom van nieuwe medewerkers heeft de totstandkoming van het convenant voor het delen van gegevens tussen de diensten prioriteit. We werken nu nog op basis van de huidige wetgeving, maar die is niet toereikend voor wat we uiteindelijk willen bereiken. Inmiddels heeft het NSOC ook een pand gevonden. Nu zitten we nog verdeeld over drie locaties. Het zal een boost geven aan het onderlinge contact en de samenwerking.

OVER TOM

Tom Zuidam gaf bij de Belastingdienst zes jaar leiding aan een team dat verantwoordelijk was voor de fraudeaanpak. In dat team werkte hij nauw samen in de Regionale Informatie en Expertise Centra, die zich richten op de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit. Hij was kwartiermaker in het MIT vanuit de Belastingdienst en was daarna projectleider Operationele Projecten. Hij hoefde niet lang na te denken om te solliciteren naar de functie teammanager OSP bij NSOC. Multidisciplinair samenwerken en daarin het regisseren en faciliteren van de operatie en past bij de rol van OSP.

Een dag voordat we Tom spreken, hield hij met zijn nieuwe team de eerste teamdag. Een inspirerende en nuttige dag, zo blikt hij terug. We hebben in de ochtend veel tijd besteed om elkaar te leren kennen, aan de hand van persoonlijkheidstypen (MBTI). Samenwerking is de basis van ons bestaansrecht, maar ook best ingewikkeld. Het begint ook heel basaal met elkaar leren kennen, zakelijk, maar ook privé. We zijn allemaal individuen en door elkaar te leren kennen kun je elkaar makkelijker vinden en de communicatie beter met elkaar afstemmen. We hebben veel geleerd over elkaar, waar we in een latere fase van kunnen profiteren. Zo kunnen we elkaars competenties heel goed inzetten als de situatie daar om vraagt.

HAARLEMMEROLIE

OSP bestaat nu uit acht collega’s, maar wil uitbreiden naar twintig medewerkers. OSP fungeert als schakel tussen de verschillende afdelingen in de operatie. Daarin hebben we een regierol en coördineren en faciliteren waar nodig om het beoogde effect te bereiken. Het multi operations proces is leidend maar we zijn ook goed in staat om mogelijkheden en kansen die nu spelen te vertalen naar de operatie. Zo zorgen we voor een opdracht met effect, maken we operationele plannen en zorgen we dat alle expertise en kwaliteiten vanuit elke afdeling voldoende wordt benut. En we kijken of het haalbaar en uitvoerbaar is en faciliteren we verdere besluitvorming en verantwoording. Je kan ons echt zien als de Haarlemmerolie die zorgt de operatie goed draait.

De afdeling ondersteunt vier operationele lijnen: Traded Based Money Laundering, logistieke dienstverleners, financiële dienstverleners en corruptie en geweld. Veel onderwerpen komen nu nog vanuit de behoefte die de partners hebben op de agenda. En daar is volgens Tom binnen de moederorganisaties behoefte aan een multidisciplinaire en vernieuwende aanpak. Door de moederorganisaties beter op ons proces aan te laten sluiten, creëren we draagvlak en kunnen de samenwerking vormgeven. Uiteindelijk willen we doorgroeien naar een veel meer informatiegestuurd en datagedreven NSOC.

Tom zoekt nog nieuwe medewerkers voor zijn team en legt de komende maanden nadruk op het werven. We hebben nu al een leuk team, bevlogen en goed in staat om met een helicopterview naar de problemen te kijken die in de ondermijning spelen. Soms doen we dat met kleinschalige multidisciplinaire teams, maar het team is ook bedreven in grootschalige trajecten. Ik vind het mooi om dit team verder uit te breiden en te ontwikkelen.

NSOC afdelingen, MDC (Multidisciplinair Data Centrum), Intelligence, OSP (Operationele Strategie en Planning), Interventies, HUB.
Beeld: ©NSOC

NSOC ZOEKT JOU!

Binnen NSOC is er ruimte voor nieuwe ideeën, creativiteit en innovatie. We denken in kansen en oplossingen. NSOC is uniek door de multidisciplinaire en diverse samenstelling. Diversiteit is onze kracht en van daaruit verbinden we met elkaar en met onze omgeving. Ben jij hiernaar op zoek en ben je flexibel, kun je omgaan met weerstand en begeef je je graag op een ongebaand pad? Dan is een baan bij NSOC iets voor jou. We zoeken nog verschillende functies voor ons innovatieve datacentrum, het Intelligence team, het team operationele strategie en plannen en het team interventies. In deze nieuwsbrief lichten we een aantal vacatures voor het intelligence team uit.

SOLLICITEER BIJ HET KLOPPEND HART VAN INTELLIGENCE

NSOC zoekt collega’s voor het intelligence team. Sta jij stevig in je schoenen en brengen weerstand en ongeloof je niet van je stuk? Zie jij het als uitdaging om een intelligence vraagstuk af te pellen naar de informatiebehoefte? Vind je het leuk om de informatiehuishouding van moederorganisaties te doorgronden om zo de goede informatievragen te kunnen stellen en te zorgen dat de juiste gegevens worden ontvangen? Solliciteer dan op een van de functies bij intelligence.

Er zijn vacatures binnen de onderdelen Intelligence Requirement Management en Intelligence Collection Management.

We zoeken coördinatoren en experts op het gebied van het ontwerpen van intelligence vraagstukken en ondersteunen van analisten bij het opstellen van een bijbehorend analyseplan. Daarnaast zoeken we coördinatoren en experts voor het effectief en efficiëntuitvragen, ontvangen, toetsen en verwerken van informatieverzoeken aan de moederorganisaties én voor het gestructureerd opslaan van deze gegevens ter voorbereiding op verschillende soorten analyses. Bij NSOC is een aanvullende intelligence werkwijze ontwikkeld waarmee door slim samen te werken met moederorganisaties - binnen wat de juridische kaders toestaan - gegevens worden samengebracht. Hierdoor ontstaat een multidisciplinair informatiebeeld. Door dit goed te doen kunnen analisten er vervolgens duiding aan geven en ontstaat er multidisciplinaire intelligence. Informatie is key in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Als de benodigde gegevens juist, tijdig en volledig voorhanden zijn, kunnen analisten de juiste analyses uitvoeren en input leveren voor interventies, zegt Hanneke, Coördinator Analyse NSOC.

Openstaande vacatures intelligence:

  • Coördinator Intelligence Requirement Management
  • Collection Management Coördinator
  • Intelligence Collection & Data Officer
  • Datapreparation & Collation Officer

NSOC biedt ook mogelijkheden voor trainingen om jezelf te ontwikkelen en je de intelligence werkwijze eigen te maken, zodat jij het verschil kan maken! Meer weten? Kijk op de vacaturewebsites van de verschillende moederorganisaties (politie, OM, Belastingdienst, Douane, FIOD en Koninklijke Marechaussee), waar je kunt solliciteren voor NSOC-functies.

Heb je interesse, neem dan contact op met de betreffende organisatie, maar je kunt ook meer informatie opvragen bij Natasja Lubbelinkhof, HR adviseur van NSOC, via natasja.lubbelinkhof@politie.nl