Joost van Slobbe directeur NSOC

Joost van Slobbe is benoemd tot de eerste directeur van NSOC, de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit. De 59-jarige Van Slobbe begint 26 september.

NSOC is een samenwerkingsverband van Douane, politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Koninklijke Marechaussee en andere operationele onderdelen van Defensie. NSOC is de opvolger van het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) dat drie jaar geleden in het leven werd geroepen na een Kamermotie in de strijd tegen de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

Eerste directeur

Van Slobbe is de eerste directeur van NSOC dat tot nu toe werd geleid door een programmateam. Dat programmateam kreeg de leiding over het MIT tijdens de zogenoemde bouwfase. In mei van dit jaar besloot de minister van Justitie en Veiligheid dat de organisatie een scherpere focus moest krijgen op criminele geldstromen en logistieke en financiële dienstverleners en bovendien door zou gaan onder de nieuwe naam NSOC. In de komende 18 maanden moet er meer concreet resultaat van de werkzaamheden van NSOC zichtbaar worden op het terrein van informatiedeling en het opzetten van nieuwe interventiemogelijkheden om criminele netwerken en hun verdienmodellen aan te pakken.

Joost van Slobbe
Beeld: ©NSOC / NSOC

De nieuwe NSOC-directeur is nu nog Hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Daarvoor heeft hij diverse functies bekleed bij de politie die vaak samenhingen met de bestrijding van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Zo is hij onder andere werkzaam geweest voor de Nederlandse politie in Colombia, en voor de Landelijke Recherche in Nederland. Samenwerking met publieke en private partners behoorde daar ook tot zijn taken. Tijdens zijn werk voor de Arbeidsinspectie is hij voorzitter geworden van het Integraal Overleg Platform van de Bijzondere Opsporingsdiensten, waarin ook enkele deelnemende partijen in NSOC vertegenwoordigd zijn.

'Ondermijning ontwrichtend'

Joost van Slobbe: “Ondermijnende criminaliteit is gewoon enorm ontwrichtend. Het is belangrijk dat een organisatie als NSOC naast de al bestaande organisaties bezig is met de aanpak van die criminaliteit. We moeten meer laten zien. Ik kijk ernaar uit met NSOC nieuwe interventies te ontwikkelen, daarmee operationele resultaten te boeken en een verbindende schakel te zijn naar publieke en private organisaties.”

Irene Uitermark, directeur Juridische Zaken Douane en een van de leden van de ambtelijke stuurgroep van NSOC die in de sollicitatiecommissie zat: “Met Joost hebben we een directeur aangetrokken die zijn sporen heeft verdiend in de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. Hij heeft daarbij ruime ervaring met interventies zowel op het gebied van opsporing als  toezicht, die zeer van pas komen in zijn nieuwe rol. Hij is een verbinder die de focus zal leggen op het creëren van gezamenlijk succes met de deelnemende organisaties. Zijn uitgebreide netwerk en internationale ervaring zullen daar zeker aan bijdragen.”