Startsein voor NSOC

Onder grote belangstelling is in Gorinchem het startsein gegeven voor de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). De medewerkers en vertegenwoordigers van deelnemende organisaties kregen een dag voor de officiële start een voorproefje van de focusgebieden en het nieuwe logo. 

Onthulling NSOC logo
Beeld: ©NSOC

De samenwerking tussen de zes organisaties (politie, Douane, FIOD, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en Koninklijke Marechaussee en andere onderdelen van het Ministerie van Defensie) en de meerwaarde van die samenwerking werd benadrukt. Zoals een van de Programmateamleden zei, in navolging van de minister van Justitie en Veiligheid: “Samen hebben we goud in handen”.

NSOC is de opvolger van het Multidiscriplinair Interventieteam (MIT) dat werd opgericht na een motie in de Tweede Kamer, ten tijde van onder andere de moord op een advocaat. De motie sprak uit dat er in Nederland weliswaar door de verschillende overheidsdiensten ondermijnende criminaliteit effectief per taakgebied werd aangepakt, maar dat er dringend behoefte was aan een organisatie die de informatie waar de afzonderlijke organisaties niet mee uit de voeten konden, kon verbinden. Juist door de combinatie van verschillende soorten informatie, worden waarschijnlijk nieuwe mogelijkheden zichtbaar om de ondermijnende georganiseerde criminaliteit te bestrijden, of te voorkomen, en criminele verdienmodellen te verstoren.

In mei bracht de minister van Justitie en Veiligheid een aanscherping van de focus van het MIT aan, overigens op gebieden waar het MIT al actief was en die met name gericht zijn op Nederland als handelsland: Trade Based Moneylaundering, logistieke en financiële dienstverleners, en de bestrijding van corruptie en geweld. Ook werd bekend dat het samenwerkingsverband vanaf 1 juli door zou gaan onder een nieuwe naam: de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit. In het logo komen de samenwerking en de nationale focus tot uiting.